2010. november 16., kedd

Múzeumpedagógiai ajánlat


„Téleleji szélben karácsonyfák zúgnak,
Jó meleg kabátban indulj csak az útnak!”

Idén szakítunk a hagyománnyal és a hideg idő beköszöntével nem zárjuk be kapuinkat!
Télen is várunk mindenkit, aki kíváncsi arra, hol a határ város és falu között, mi történik a múzeum színfalai mögött vagy velünk együtt szeretné az adventi várakozás lélekemelő hangulatát átélni.
Tekintse át téli ajánlatunkat!
Téli múzeumpedagógiai ajánlat 2010. december 5-ig
Legendárium - Márton lúdja és Erzsébet rózsájaNovemberben Szent Márton és Szent Erzsébet legendájának történetét meséljük el hagyományos képmutogatás által, majd a tollfosztó szokásait felelevenítve libás ügyességi játékokat tanítunk, vagy a rózsafajták sokoldalú, szépészeti felhasználását ismertetjük. Emlékbe pedig mindenki elkészítheti saját Márton lúdját vagy a magyar népművészetben oly fontos jelentéssel bíró rózsamotívumokkal már otthon díszítheti saját használati tárgyát.

Ajánlott korosztály: 6 -18 éves korig, pedagógusok
Időtartam: 120 perc

Ádventi útravaló napköz(i)benA Skanzen házai közötti, délutáni hangulatteremtő fényséta közben egyéb érzékszerveket is bekapcsolunk: ízlelünk, szaglászunk, zenét hallgatunk.


Ajándékokat, díszeket készítünk: kőporos házikót, karácsonyfadíszeket gyapjúból, gyékényből, csuhéból vagy szalmából, szaloncukrot, sőt, sor kerülhet gyertyamártásra is.

Ajánlott korosztály: óvodás, 1-8. osztály, fogyatékkal élők
Időtartam: 120 perc
Foglalkozások „Város és falu határán”
Vásári forgatagKomplex dramatikus játék kicsiknek és nagyobbaknak arról, hogyan, mit, mikor vásároltak egykor az emberek falun és városban, ki, miért ment a vásárba, hogyan cserélt gazdát az áru, mit jelentett az alku, az egyezség vagy az adott szó becsülete.



Nagyobbakkal az ár és az érték, az értékes és értéktelen (lim-lom) fogalmát, a tudatos vásárlás mai módjait is tisztázzuk. Ez a foglalkozás az október 21-én nyíló Város és falu határán című kiállítás helyszínein zajlik majd.

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól, pedagógusok
Időtartam: 120 perc

Ráhel, János, Jákob és a színésznőA kiállításban bemutatott korszak különböző társadalmi rétegeinek, a kisebbségi csoportok életmódjának, szokásainak megismerése után az asszimiláció vagy hagyományőrzés konfliktusaiba csöppennek a drámajáték résztvevői. János és Ráchel bejelentik szerelmüket családjuknak, Jákob vonzódik a bohém világhoz, de a színésznő kikosarazza. A feloldás lehetősége az ő kezükben van.



Ajánlott korosztály: 15 éves kortól, pedagógusok
Időtartam: 180 perc

A programokat előzetes időpont egyeztetés és írásos megrendelés alapján biztosítjuk.
Kapcsolat: 26/502-519;
oktatas@sznm.hu; www.skanzen.hu